Kontaktni obrazec
Preostalo 500 znakov za vnos vsebine.
Dodajte datoteke

Izdelava in prenova spletnih strani s Sistemom za upravljanje z vsebino CMS Joomla

Preden se seznanite s podrobnostmi je potrebno vedeti, da uredimo vse potrebne tehnične zadeve, izdelamo internet stran, postavimo Sistem (CMS) in vam ga predamo v upravljanje. Po koncu dela prejmete navodila za delo, po potrebi pa pripravimo osebno predstavitev delovanja Sistema. Seveda izdelujemo tudi enostavnejše spletne strani, nižjega cenovnega razreda., primerne za manjša podjetja. Na dodatna vprašanja vam odgovorimo preko mobilnega telefona 041 521 597 ali preko info@vzpon.com.

Da bo odločitev lažja, si preberite nekaj pojasnil o Sistemih za upravljanje z vsebino. Spoznali boste, da je dandanes že nujno imeti internetno stran, ki jo lahko vzdržujete sami.

Zakaj Sistem za upravljanje z vsebino?
Potreba po ažurnosti informacij
Prednosti samostojnega objavljanja
CMS sistemi omogočajo hitro in enostavno posodabljanje vsebine
Zakaj izbrati odprtokodni sistem CMS?
Odprtokodni CMS sistemi - tehnologija za spletno stran
Kaj omogočajo sistemi CMS?

Zakaj Sistem za upravljanje z vsebino?

Potreba po vsakodnevnem objavljanju ali ažuriranju spletnih strani je problem s katerim se soočajo mnogi lastniki spletnih strani. Čas, ki poteče od nastanka potrebe po objavi določenih informacij na spletni strani, do njene objave in stroški, ki so s tem procesom povezani, lahko predstavljajo eno ključnih prednosti ali pa slabosti spletnega nastopa.

Če so postopki za objavo informacij na spletni strani preveč zapleteni in tudi predragi, lahko privedejo to tega, da se vsebina na spletni strani preprosto ne ažurira oziroma se ne ažurira v tako pogostih časovnih intervalih kot bi se to lahko. Na daljši rok se kaže takšen odnos do vsebine v njeni vedno manjši ažurnosti, relevantnosti in verodostojnosti, kar slej ko prej pripelje do zmanjšanega priliva obiskovalcev na spletno stran.

Potreba po ažurnosti informacij

Podjetja, ki za ažuriranje spletne vsebine najemajo zunanje izvajalce, se lahko poleg večjih stroškov soočijo tudi s problemi, ki so povezani z odzivnim časom vzdrževalcev vsebine. Veliko podjetij namreč tarna, da mine pogostokrat preveč časa od posredovanja zahtevka za spremembo vsebine do njegove izpolnitve. Za marsikatero podjetje, ki je prepuščeno na milost in nemilost zunanjih vzdrževalcev vsebine, je lahko takšen odnos poguben, saj lahko neažurna vsebina povzroči poleg odliva obiskovalcev s spletne strani tudi veliko poslovno škodo.

Podjetjem, ki se soočajo s takšnimi in podobnimi težavami, bi še kako prav prišla takšna programska rešitev, ki bi jim omogočila, da brez znanja spletnega programiranja popolnoma sami upravljajo z vsebino kot tudi s celotno spletno stranjo. Glede na to, da imajo vsa podjetja potrebo po minimiziranju stroškov na vseh ravneh poslovanja in potrebno po čimbolj enostavni objavi ažurnih informacij na spletni strani, se zdijo sistemi za upravljanje z vsebinami (ang. Content Management Systems, v nadaljevanju sistemi CMS) ena najbolj optimalnih rešitev za zadovoljitev omenjenih potreb. Ker so sistemi CMS namenjeni samostojnemu ustvarjanju, urejanju in vzdrževanju spletnih vsebin ter upravljanju s celotno spletno stranjo, se lahko tako podjetja z njihovo pomočjo delno ali v celoti izognejo stroškom vzdrževalnih pogodb ali pa stroškom povezanih z najemom programerjev, ki skrbijo za ažuriranje vsebine. 

Prednosti samostojnega objavljanja

Čeprav so sistemi CMS namenjeni različnim tipom spletnih strani in čeprav pokrivajo zelo raznolik spekter funkcionalnosti, lahko rečemo, da imajo vsaj v osnovi enoten skupen cilj: na enostaven način (brez programiranja in urejanja HTML kode) omogočiti objavo vsebin na spletni strani, ne da bi imel uporabnik pri tem težave z načinom in obliko prikaza.

Uporabnost sistemov CMS se kaže v tem, da omogočajo preprosto in celovito obvladovanje spletnega mesta tudi tehnično nepodkovanim uporabnikom. Spreminjanje vsebine na spletni strani namreč ni pogojeno s poznavanjem programskih jezikov in internetnih tehnologij. Urejanje spletnih vsebin s pomočjo sistema CMS je resnično zelo enostavno opravilo, ki je zelo podobno uporabi enega izmed urejevalnikov besedil kot sta npr. Word ali Notepad. Poleg enostavne uporabe je ena izmed poglavitnih prednost uporabe sistema CMS tudi ta, da lahko uporabnik prek spletnega brskalnika kadarkoli in od kjerkoli ureja vsebino spletnega mesta.

Ne glede na vrsto spletne prisotnosti (predstavitvena stran, trgovina, portal, itd.), boste tako lahko z uporabo ustreznega sistema CMS vse spremembe na spletni strani opravili hitro, enostavno in predvsem takrat, ko boste to želeli. In ne samo to, v skrb za ažurnost spletne predstavitve boste lahko vključili tudi svoje sodelavce. Dostop do sistema CMS ima lahko namreč več oseb znotraj podjetja, kar pomeni, da se lahko opravilo vzdrževanja spletnih strani porazdeli med točno določene osebe (npr. prodajni referent spreminja cenike, kadrovnik skrbi za ažurnost podatkov o zaposlenih, tržnik za akcijsko ponudbo, ipd.). Z uporabo CMS sistema boste tako lahko svoje obiskovalce redno razveseljevali s svežimi in aktualnimi informacijami, z novostmi iz vašega prodajnega programa, z akcijskimi ponudbami, novimi članki, nasveti, zanimivostmi, itd. 

CMS sistemi omogočajo hitro, enostavno in samostojno posodabljanje vsebine vaših spletnih strani.

Poleg urejanja tekstov, kjer boste med drugim imeli možnost upravljanja z vrsto, velikostjo, barvo in s stilom pisave, boste lahko vplivali tudi na poravnavo besedila, dodajali, brisali in urejali slike, tabele, grafe, izdelke v spletni trgovini, hipertekstualne povezave, fotografije in podobno. Pri urejanju vsebine je za uporabnike še kako pomemben podatek, da je videz vsebinskih posodobitev, ki jih opravimo znotraj sistema CMS, enak končnemu videzu na spletni strani (princip WYSIWYG - What you see is what you get).

Sistemi CMS pa ne omogočajo le urejanja vsebine, temveč tudi celovito upravljanje spletnega mesta, vključno z njegovo strukturo (navigacijo), oblikovno podobo, pravicami uporabnikov in z vsemi moduli, ki so vključeni v spletno mesto (ankete, forum, novice, ipd). Tako lahko npr. z uporabo sistema CMS uporabniki popravijo in dodajajo novice, ki se prikazujejo na osrednji strani njihove spletne strani, kar v urejevalniku, ki se nahaja v sistemu, ne da bi se ukvarjali z oblikovanjem novice v HTML kodi ali z njenim prenosom na spletni strežnik. 

Zakaj izbrati odprtokodni sistem CMS?

- Ali želite zmanjšati stroške, povezane z vzdrževanjem spletne strani?

- Ali ste naveličani izgovorov spletnih oblikovalcev in programerjev, da trenutno nimajo časa za urejanje vaše spletne strani?

- Bi želeli sami posodabljati vsebino vaše spletne strani?

- Bi želeli vašo spletno stran nadgraditi z novimi funkcionalnostmi (prijava na e-novice, anketa, forum, aktualno, obrazec za povpraševanje,…)? 

Odprtokodni CMS sistemi - tehnologija za spletno stran

Za večino odprtokodnih sistemov lahko rečemo, da so razviti po »LAMP sistemu« (operacijski sistem Linux, spletni strežnik Apache, podatkovna baza MySQL in skriptni jezik PHP, ki ga lahko nadomestita tudi Perl ali Python). Ker je koda odprtokodnih sistemov, kot že samo ime pove dostopna vsakomur, jo lahko seveda kdorkoli proučuje, popravlja in nadgrajuje, kar je seveda v popolnem nasprotju s komercialnimi rešitvami, ki nastajajo v zaprtem okolju in kjer je programska koda dostopna ozkemu krogu ljudi. 

Kaj omogočajo sistemi CMS?

Kljub temu, da deluje večina sistemov za upravljanje z vsebinami po podobnem principu, pa se med seboj najbolj razlikujejo po uporabnosti in po številu ter namembnosti različnih funkcionalnosti, ki jih omogočajo. Med najbolj pogosto ponujene funkcionalnosti sistemov CMS se prištevajo naslednje:

- hitro in preprosto urejanje ter oblikovanje vsebin

- možnost integracije zunanjih CSS stilov, kar je z vidika samostojnega oblikovanja podobe spletne strani še kako pomembno

- dodajanje in urejanje slik, tabel, grafov, povezav

- samostojno urejanje strukture strani spletnega mesta - gradnja menijev in podmenijev

- vključevanje že vnaprej izdelanih modulov ali obrazcev za vnos podatkov na spletne strani (npr. aktualne novice, anketa, forum, galerija, mailing lista)

- možnost dodajanja dokumentov na spletno stran ( PDF, ZIP, DOC, XLS,…)

- časovno vodena objava vsebine (določimo lahko, kdaj se naj določena vsebina objavi in kako dolgo se naj prikazuje na spletni strani)

- možnost uvoza in izvoza podatkov (v Word, Excel, Access,...)

- kreiranje podatkov za RSS sisteme vsebin

- kreiranje meta oznak, ki so pomembne za pozicioniranje spletne strani na iskalnikih

- možnost dodeljevanje pravic upravljanja (večuporabniški sistem z reguliranim dostopom področnih urednikov do posameznih vsebin)

- možnost administracije uporabnikov

- podrobna statistika obiskanosti spletnega mesta

- večjezična podpora, ki omogoča postavitev strani v različnih jezikovnih prevodih

- arhiviranje podatkov
Seznam možnosti, ki jih omogočajo sistemi CMS, bi lahko nadaljevali v nedogled. Večina sistemov CMS je zasnovanih modularno, kar pomeni, da so zelo fleksibilni v smislu dodajanja novih in spreminjanja obstoječih  modulov glede na potrebe in zahteve naročnika.

Če bi se radi izognili nepotrebnim dodatnim stroškom, se pozanimajte ali potrebujete za delovanje izbrane CMS rešitve tudi kakšno dodatno programsko ali strojno opremo oziroma če strežnik na katerem gostujete s spletno stranjo sploh ustreza pogojem delovanja CMS sistema. Glede na to, da je del stroškov vaše spletne predstavitve povezan tudi s stroški gostovanja, ni zaman če preverite koliko razpoložljivega prostora na strežniku imate na razpolago, saj vam lahko namestitev CMS sistema zaradi njegove velikosti in uporabe podatkovne baze povzroči višje mesečne stroške gostovanja. In nenazadnje je priporočljivo preveriti, kako varen je CMS sistem pred morebitnimi zlorabami, kako so zaščiteni podatki na strežniku, kako je poskrbljeno za izdelavo rezervnih kopij podatkov in kakšne so možnosti prenosa podatkov na drug sistem.

Ekrani, baterije, napajalniki

 • ekrani za prenosnike

  Ekrani za vse modele prenosnikov

  Prodaja in menjava vseh vrst zaslonov, panelov, ekranov... Preberite več

 • baterije za prenosnike

  Original baterije za prenosnike

  Original baterije za vse modele prenosnikov... Kupite novo baterijo

 • napajalniki za prenosnike

  Original polnilci za prenosnike

  Original polnilci za vse modele prenosnikov... Kupite nov polnilec

Tipkovnice, ventilatorji, diski

 • tipkovnice za prenosnike

  Tipkovnice za prenosnike

  Tipkovnice za vse modele prenosnikov... Preberite več

 • ventilatorji za prenosnike small

  Ventilatorji za prenosnike

  Prodaja in menjava vseh vrst ventilatorjev... Preberite več

 • diski za prenosnik small

  Trdi diski za prenosnike

  Prodaja in menjava diskov za prenosnike... Preberite več

Nadgradnja računalnika s SSD diskom

ssd diski middle   Je vaš računalnik počasen, se ne odziva, se Windowsi ne zaženejo...? Rešitev je zamenjava vašega diska z novim SSD diskom. Nov SSD disk, vgradnja, nova Windows namestitev že od 75€+ddv... Preberite več

 

Se vam prenosnik pregreva?

pregrevanje prenosnika    Povišana temperatura računalnika vodi v okvare elektronike. Svetujemo, da se računalnik enkrat na leto odpre in notranje očisti. Možnost servisa v istem dnevu... Preberite več